T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü Karlıova Devlet Hastanesi >

>Grip aşısı kimlere yapılmalıdır? Herkes aşı olmalı mıdır?

Güncelleme Tarihi: 17/10/2017

Grip ve Grip Aşısı

Grip İnfluenza A ve B virüslerinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Grip aşısı inaktif; yani ölü bir aşıdır ve her yıl kış aylarında görülmesi beklenen grip virüslerine karşı yeniden hazırlanır.

T.C. Sağlık Bakanlığı kimlerin grip aşısı olmasını öneriyor?

• Astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler risk grubunda olmasa bile mutlaka aşılanmalıdır. Örneğin evde astımlı bir çocuk var ise evdeki herkesin aşılanması önerilmektedir.
  • Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler: Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar ve bu kişiler ile aynı evde yaşayanlar
  • Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adolesanlar (koma, karaciğer hasarı ve ölüme neden olan Reye Sendromu gelişebilme riski nedeni ile)
  • Hasta bakımı ile ilgilenen sağlık çalışanları

Amerika’da CDC (Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi) ise T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği risk gruplarına ek olarak;

• 6 ay – 5 yaş arası çocuklar (Özellikle 6 ay – 2 yaş arası çocuklar)
  • Hamile kadınlar (hamileliğin ilk 3 ayından sonra grip aşısı yapılabilir)
  • Emziren anneler (bebeğini emziren bir annenin grip aşısı olmasında bir sakınca yoktur)
  • 6 aydan küçük çocukların bulunduğu evlerde yaşayanlar ve özellikle bu çocukların bakımları ile ilgilenenlerin de grip aşısı yaptırmasını öneriyor.

Çocuğunuz risk grubunda değil ise bile grip aşısının yapılması bu yıl içinde grip olması riskini azaltır!

Grip aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Grip enfeksiyonu her mevsimde ortaya çıkabilir, bununla birlikte grip enfeksiyonlarının çoğu ekim- mayıs ayları arasında oluşur. Son yıllarda grip enfeksiyonlarının önemli bir kısmı Ocak ve şubat aylarında ortaya çıkmıştır.

Aşının koruyuculu etkisi 2 -3 hafta sonra ortaya çıkar. Bu neden iletavsiye edilen yıllık grip aşısının aşı kullanıma sunulur sunulmaz grip salgını başlamadan önce eylül – ekim aylarında yapılması ve hastaların aşılanmalarının Aralık ayından önce bitirilmesidir. Ancak kişi gribe yakalanmamış ise aşılama grip sezonunun sonuna kadar uygulanabilir.

Yaş gruplarına göre aşının dozu nedir?

Daha önce AŞILANMAMIŞ;3 yaşın altındaki çocuklarda aşı yarım doz  (0.25 ml)  yapılır  ve 4 hafta sonra ikinci doz yapılır

Eğer geçen yıl aşı yapıldı ise ( tek doz bile olsa)  3 yaşın altındaki çocuklarda tek doz ve yarım doz aşı yeterlidir

Daha önce hiç grip aşısı yaptırmamış olan 3-8 yaş arası çocuklara 4 hafta  ara ile  iki  TAM DOZ  ( 0.5 ml)  yapılır

9 yaşın üzerindeki çocuklarda tek doz ve tam doz aşı yeterlidir

Kimler Grip aşısı OLMAMALIDIR?

• 6 aydan küçük bebekler
  • Şiddetli Yumurta alerjisi olan kişiler
  • Geçmişte grip aşısı ile şiddetli allerjik reaksiyon öyküsü olan  kişiler
  • İnfluenza aşısı yapılmasını takiben 6 hafta içinde Gullian- Barre sendromu geçirme öyküsü olan kişiler
  • Ateşli orta- ağır hastalığı olan kişiler

Grip aşısının yan etkileri var mıdır?

Ülkemizde uygulanan aşılar inaktif yani canlı olmayan virüslerden oluşuyor. Bu nedenle aşının hastalık yapma riski yok. En sık görülen yan etkisi aşı yerindeki ağrı ve hassasiyet.

Aşı iyi tolere edilmektedir. Aşı sonrası nadiren hafif geçen 1-2 gün içinde kendiliğinden geçene nezle türü bir şikayetler oluşabilir

Sistemik ve lokal etkiler 24-48 saat içerisinde kaybolur.

Yumurtaya şiddetli alerjisi olan kişiler alerji uzmanına danışarak grip aşısı yaptırmalı. Hafif alerjisi olan kişiler aşıyı yaptırabilirler.

Hafif üst solunum yolu enfeksiyonunun varlığı aşı yapılmasına engel değildir!