11-17 Mart Dünya Glokom Haftası, Dünya Tuza Dikkat Haftası
20 Eylül 2022

11-17 Mart Dünya Glokom Haftası, Dünya Tuza Dikkat Haftası

Dünya Sağlık Örgütü;  yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram(bir çay kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. 
       2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir.  2012’ de tekrarlanan çalışmada tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır(15/gün). Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir.
       Aşırı miktarda tüketilen  tuz;  kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığımızı bozmaktadır. Bu nedenlerle Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılında  “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı 2011-2015” başlatılmıştır.
Bu bağlamda, Bakanlığımızca 81 İlde 11-17 Mart  tarihleri arasında “Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri gerçekleştirilecektir.
 
TUZU AZALTMAK KRONİK BÖBREK HASTALIĞINDAN KORUNMADA ÖNEMLİ BİR FAKTÖRDÜR.
 
Kronik böbrek hastalığından korunmak için 8 ALTIN KURAL:
·         Düzenli egzersiz yapın
·         Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun
·         TUZU AZALTIN
·          Yeterli sıvı alın
·         Sigara içmeyin
·         Ağrı kesici ilaçlardan kaçının
·         Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün
Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin